Další prohlášení

Náš postoj k Unity runtime fee podmínkám

27. září 2023

Stejně jako zbytek vývojářského světa, i my v poslední době sledujeme kontroverzi ohledně Unity runtime fee podmínek. Jako odborová organizace zaštiťující i herní sektor se k situaci chceme vyjádřit.

Náš nazor je, že jakékoliv změny ohledně licenčních podmínek od Unity technologies, které by se daly popsat jako:

jsou nepřijatelné

Věříme, že každa změna licenčních podmínek by měla být výsledek diskuze mezi všemi zainteresovanými stranami. Vývojáři by měli mít možnost použivat software pod takovými licenčními podmínkami, jaké byly v době uzavření dohody. A to hlavně v případech (ale nejen v nich) kdy se to přímo dotýká jejich živobytí.

Vývojáři by měli mít kontrolu nad jejich produkty a mít svobodu si sami zvolit, jestli chtěji používat sledovací software nebo ne. Je bezprecedentní, aby poskytovatel vývojářského nástroje nutil vývojáře špehovat vlastní uživatele. Zároveň je tímto znemožněno dodávat software, který v sobě neobsahuje sledování nebo DRM.

Poplatky počítané za instalaci (oproti počítáni vůči příjmu) mají nerovný dopad na různé obchodní modely. Free-to-play, neziskové projekty, demo a hobby uživatelé jsou zasaženi mnohem víc, zvláště v situacích kdy počet instalací jejich softwaru je v hrubém nepoměru k jejich příjmům.

Ačkoliv chápeme, že občas je nutné změnit podmínky použití, nikdy by nemělo být možné jednostranně zneplatnit předchozí dohody. A všechny změny licenčních podmínek by se měly zavádět až po diskuzi s komunitou.

Je také velice očividné, že tyto změny prováděné společností Unity nejsou navrhované v dobré víře, protože zároveň se zveřejněním změn došlo z jejich strany ke smazání repozitáře předchozích verzí licenčních podmínek.

Doufáme, že společnost Unity technologies ještě přehodnotí svůj postup a začne naslouchat svým uživatelům, protože to je jediný způsob jak opravit pošramocený vztah mezi nimi a jejich komunitou.

Původní blog post na který reaguje tento text

Autoři jsou herní vývojáři a členové odborové organizace